De omgeving

Le Marche

Wat is er te doen in Le Marche?

Senigallia

Ónze geliefde stad! Senigallia, het kloppend hart van Le Marche.

Casale di Oto ligt op slechts 3 km van het historisch centrum van Senigallia.

Senigallia heeft een speciaal plekje in ons hart verovert. Het is een schone stad en ademt geschiedenis. De prachtige pleinen, oude gebouwen en karakteristieke kerken getuigen van een rijke historie. Elk straatje vertelt een verhaal dat ver teruggaat. In het verleden was Senigallia een belangrijk handelscentrum. De reden was de rivier de Misa die dwars door het centrum loopt. Nu nog pronkt aan de oever de indrukwekkende zuilengalerij ‘Portici Ercolani’.

Senigallia

Het is een absolute must-See. Heden ten dage vind je er tal van koffiebarretjes en kleine winkeltjes. Senigallia herbergt overal in het centro storico (oude binnenstad) de leukste winkels en boetieks. Ontdek een scala aan uitnodigende terrassen en eetgelegenheden. Van Michelin-sterren tot gezellige pizzeria’s, de beste gelateria’s, osteria’s en sfeervolle aperitivo-barretjes. Senigallia heeft voor ieder wat wils.

Niet alleen de oude binnenstad is een bezoek waard. Je loopt zo naar de boulevard. Flaneren aan zee. De levendige boulevard aan het strand nodigt uit tot ontspannen wandelingen. Geniet van de zonsondergang, proef verse pasta of een heerlijke visschotel in de gezellige strandtentjes en visrestaurants. Wat Senigallia echt bijzonder maakt, zijn de lieve en gastvrije mensen.

Voel je welkom. 

 

Benvenuti a tutti!

Urbino Palazzo

Urbino

In het noorden van Le Marche, op een klein uurtje rijden, ligt Urbino. Dit is misschien wel de mooiste stad van Italië. Urbino is een pareltje wat je eigenlijk niet mag missen als je een bezoek aan Le Marche brengt.

Tot op de dag van vandaag heeft Urbino nog steeds de glorie van weleer. Nagenoeg is er niks veranderd aan zijn uiterlijk. Daarom niet geheel onterecht schittert Urbino, als enige plek in Le Marche, al 2 decennia lang op de werelderfgoedlijst van Unesco. Het benadrukt de schoonheid en het behoud van deze prachtige stad. In de 13de eeuw kregen de graven van Montefeltro het voor het zeggen. Vanuit Urbino breidden ze hun macht verder uit. Zodoende kregen de graven aanzien en werden een belangrijke speler in de regio en ver daarbuiten.  Hertog Federico da Montefeltro riep de beste renaissancekunstenaars naar zijn stad. De Hertog had het plan om van Urbino La Città ideale, de ideale stad, te maken. Het verhaal van de visie van Federico voor de wederopbouw van Urbino is werkelijk fascinerend. De muren van de stad werden opnieuw opgebouwd naar een ontwerp van niemand minder dan Leonardo da Vinci. Dit zegt genoeg over de ongekende grootheid van Urbino.

Het middelpunt van de renaissancestad is het Palazzo Ducale. Een architectonisch hoogstandje van Luciano Laurana en Francesco di Giorgio Maritini. En zoals Federico het wilde, werd het nieuwe palazzo ingevoegd in de al bestaande middeleeuwse stad. De kern van de renaissancetijd was om kunst en architectuur samen te brengen, dit werd beschouwd als perfectie.

Op een schilderij op grote panelen, is de ideale stad te zien zoals voorgesteld door Federico. Het lijkt op een schaakbord, met een groot religieus gebouw in het midden. De symmetrie is duidelijk zichtbaar. Het schilderij is nog altijd te bewonderen in Palazzo Ducale. Federico creërde in zijn Palazzo ook een van de belangrijkste bibliotheken van Italië. De zoon van Federico zetten de vernieuwingen in de stad voort. Hij liet een universiteit bouwen. In 1506 richtte hij het Collegio dei Dottori op. De universiteit onderging een intellectuele bloei en gaf de stad daardoor een onderscheidend kenmerk met hoogstaand onderwijs met kennis door de tijd heen. Het feit dat de universiteit vandaag de dag nog steeds bloeit, en daarmee tot de oudste van Europa behoord, zegt alles over hoe men nog steeds denkt over Urbino als het centrum van leren.  Urbino was ook de geboorteplaats van Raffaello Sanzio, die wij beter kennen als Rafaël. Een bezoek aan Casa Raffaëlo is een onmisbaar onderdeel van een bezoek aan Urbino. Je staat oog in oog met het fresco ‘Madonna met het kind’ in Rafaëls kamer op de eerste verdieping.

Urbino de stad van grote culturele rijkdom en met een eeuwenoude universiteit, maakt het dé plek waar studenten samenkomen. Dit brengt daardoor met zich mee dat er een gezellig druk centrum met vele terrasjes, eetgelegenheden en barretjes ontstaat. Urbino, een kleine stad in de noordelijke heuvels van Le Marche is een volmaakte stad, città Ideale, oogverblindend mooi en betoverend. Een stad waar de bewoners met een en al trots deze schat bewaren voor de toekomst.

Jesi

Een stad met Italiaanse charme. Zeer de moeite waard om te bezoeken. Jesi is een stad doordrenkt met geschiedenis en doordrongen van kunst.  Het oude centrum ligt iets hoger en heeft een stadsmuur die nog helemaal intact is. Je vindt er gezellige terrasjes waar het in de zomer draait om zien en gezien worden. Jesi kun je mondain noemen met een levendig winkelhart. De toeristen zijn hier zwaar in de minderheid. Het is nog lang niet overspoeld. Hier zie je het echte pure Italië.

Jesi

Tijdens de middeleeuwen was Jesi een bloeiende stad. Dat zie je terug in een aantal indrukwekkende paleizen en openbare gebouwen. De stad heeft een schitterend theater. Een indrukwekkende Dom met een rijk interieur. Let vooral ook op de grote bronzen deuren als je een kijkje naar binnen wilt nemen. Wat je zeker niet moet missen is de kunstgalerie in het Palazzo Pianetti. Het paleis heeft ook een Pinacoteca waar de belangrijkste schatten van de stad worden bewaard. Excentriek en soms een tikkeltje overdreven kunstdecoraties, echt schitterend om te aanschouwen. Nog een paar hoogtepunten zijn Palazzo Balleani, het met diamanten bezaaide Palazzo Ricci en Palazzo Ripanti. Misschien te veel om alles in een keer op te slaan, vergeet daarom je fototoestel niet!

Na deze cultuur- en kunsttour is het tijd om een van de vele terrasjes op te zoeken. Loop onder de poort door naar het middeleeuwse gedeelte. Je komt bij de nauwe straatjes met kleine pleintjes. Natuurlijk drink je daar een lekker glas Verdicchio dei castelli di Jesi.

Corinaldo

Corinaldo

Binnen de robuuste stadsmuren van Corinaldo onthult zich een romantisch stadje, waar La Piaggia het kloppende hart vormt. La Piaggia is een trappartij van honderd treden, waar de rode bakstenen huizen als een visgraat tegen zijn gebouwd.

Halverwege La Piaggia ontdek je IL Pozzo della Polenta, een oude put die een verhaal vertelt van ambacht en geschiedenis. Een legende hoort erbij. Italianen zijn er dol op. Ook de legende in een zijstraatje van de polenta put is leuk om te lezen. Hij staat helemaal uitgewerkt op een gevel zonder ramen. De put stamt uit de tweede helft van de 15de eeuw. Hij voegt een vleugje mysterie toe aan het oude stadje. Corinaldo heeft nog een schat om te ontdekken. Een wandeling over de eeuwenoude stadsmuur is een fotogeniek avontuur. Neem je camera mee want elk uitzichtpunt biedt weer een ander fotomoment. Op heldere dagen reikt het uitzicht vanaf de hoogste plekken van de muur zelfs tot aan de Monte Conero. Vanaf dit punt spreekt de uitgestrektheid van het landschap tot de verbeelding en zie je Le Marche als een betoverend fascinerend groen gebied.

Sirolo en Numana

Op de helling van de Monte Conero liggen 2 toeristische pareltjes. De pittoreske dorpjes Sirolo en Numana liggen hoog boven zeeniveau en hebben daardoor een fantastisch uitzicht op de kristalheldere zee en de witte stranden onder hen. Het is de moeite waard om de afdaling naar beneden te maken want je vindt hier de mooiste stranden van de Riviera del Conero met allen de blauwe vlag.

Sirolo

Sirolo en Numana liggen 1 kilometer uit elkaar op de helling van de Monte Conero, hoog boven de Adriatische zee. In Sirolo kom je via smalle straatjes met hele leuke winkeltjes op de piazza. Het is er vol terrasjes met een charmante sfeer en een waanzinnig uitzicht.

Numana is heden ten dage geen vissersdorpje meer al herinnert het bronzen beeld van de visser die over zee tuurt er nog wel aan. In Numana stond vroeger een toren die dienden als buitenpost om aanvallen van piraten tegen te gaan. Helaas staat alleen nog 1 boog van de toren overeind. Het gelijknamige restaurant “La Torre” dankt zijn naam hieraan. Dit restaurant tovert culinaire hoogstandje op tafel met veel passie en vakmanschap. Je kunt binnen en buiten eten. Zowel binnen als buiten biedt het zicht op de kristalheldere zee ver onder je een Manjefiek uitzicht. En dit draagt zeker bij aan een onvergetelijke culinaire ervaring. Het pleintje rondom de boog is het meest romantische pleintje wat je je maar kunt bedenken. Een plek met een paar goede Osteria’s waar je voortreffelijk kunt eten. Wij eten soms bij Ristorante Da Franca. Een absolute aanrader op een prachtige locatie.

San Marino

San Marino

Eén van de twee republieken binnen de Italiaanse landsgrenzen is San Marino. Op een uurtje rijden van Casale di Oto. Met een eigen munt, postzegel, een eigen voetbalelftal en een eigen leger(tje).

De miniatuurrepubliek ligt tussen Emilia-Romagna en Le Marche, op de hellingen van de Monte Titano. dicht bij de Adriatische zee. Over steile slingerwegen rijd je omhoog. De oude middeleeuwse stad ligt boven hoog op de top van de berg.

Vergeet vooral niet zo nu en dan een fotostop te houden. Wanneer je het Centro storico binnenwandelt is het net alsof je in een sprookje stapt.

Ga zeker het spectaculaire uitzicht aanschouwen bij de drie torens. Deze torens hebben altijd symbool gestaan voor de vrijheid en de onafhankelijkheid van San Marino. De wandeling ernaartoe gaat door het Parco Nationale. De eerste toren is de grootste en oudst. De tweede toren is in de 13de eeuw gebouwd op resten van een romeins fort. Dit is het hoogste punt. Hier kun je maar beter geen last hebben van hoogtevrees. We vragen ons steeds weer af hoe men het in vroeger tijden voor elkaar kreeg om dit bouwwerk hier neer te zetten. 

De wandeling naar de derde toren gaat over een goed onderhouden wandelpad onder bomen met mooie vergezichten.  Neem ook lekker de tijd om door de vele leuke smalle straatjes te lopen. We willen je ook een tip geven voor de lunch. Bij Ristorante Springarda heb je een fantastisch uitzicht terwijl de keuken uitstekend is.

Grotte di Frasassi en di tempio del Valadier

Het is een absolute aanrader om de Grotte di Frasassi te bezoeken tijdens je vakantie in Le Marche. De grotten bevinden zich in natuurpark Gola della Rossa e Frasassi.

Vanaf onze B&B is het ongeveer 3 kwartier rijden naar de grotten. Op weg erheen ligt het middeleeuwse dorp Serra San Quirico. Op ons advies zou je hier echt even moeten stoppen. Loop onder 1 van de indrukwekkende poorten het oude stadje in. Het is hier door de eeuwen heen helemaal intact is gebleven. Wandel over de zandstenen straatjes naar boven.

Grotte Di Frasassa

Wat opvalt zijn de ‘Copertelle’. Dit zijn overdekte passages. Op het centrale plein ‘Piazza della Liberta’ aangekomen bewonder je de prachtige monumenten en de 16de -eeuwse fontein. Vanaf de Dalla Loggia Manin heb je een adembenemend uitzicht over de vallei. In Serra San Quirico zijn verschillende kerken het bewonderen waard.

Nu dan op weg naar de grotten di Frasassie. Om er te komen rijd je door een indrukwekkende kloof van Parco Gola della Rossa. Volg de borden Grotte di Frassasi. Je komt uit bij een grote parkeerplaats. Hier kun je toegangskaartjes kopen en in een bus stappen die je brengt tot bij de ingang van de grotten.  Je loopt altijd onder begeleiding van een gids. Er zijn verschillende tours van 1 tot 3 uur.

Deze grotten zijn bij toeval ontdekt net na de 2de wereldoorlog door een groep speleologen. Ze ontdekten een labyrint van grotten, kristalheldere meren, kloven, scheuren en rotsblokken. Het duurde nog tot 1971, toen een gedeelte van het complex werd geopend voor publiek.

Betreed deze magische ondergrondse wereld. Je kijkt je ogen uit. Je loopt van ruimte naar ruimte die zo groot zijn dat er makkelijk een kathedraal in zou passen. Schitterende stalagmieten en stalactieten hebben zich in miljoenen jaren onafgebroken kunnen vormen. En nu nog! Want voortdurend hoor je het gedrup van water, de veroorzaker die deze natuurwonders heeft gevormd. Overal waar je kijkt glinstert het. Het is werkelijk prachtig!

Na het grottenspectakel word je door de shuttlebus weer teruggebracht naar het parkeerterrein. Rijdt nu met de auto dezelfde weg terug. Na z’n 1.5 km kun je wederom parkeren, en het volgende wonder gaan bekijken. Na een pittig wandelingetje van z’n 700 meter kom je bij een verborgen parel in de berg. Een natuurlijke grot waar een achthoekige kapel in gehuisvest is. Deze kapel is in opdracht gebouwd in 1828 door Paus Leo XII. De tempel van Valadier is gebouwd van blokken travertijn uit een nabijgelegen groeve. Deze kapel staat bekend als toevluchtsoord voor zondaars.

En dan heb je op een paar minuten rijden het dorp Genga. Het oude dorp ligt op de top van een heuvel in het Esino Dal. Het dorp is cultureel erfgoed. In Genga is een informatiecentrum over het Parco Naturale Gola della Rossa e di Frassasi. Het gebied rondom is zo ongerept en heeft oude bossen en uitgesleten kloven. Vele dieren zoals de wolf, het wilde zwijn en herten leven hier ongehinderd. Ook roofvogels en vele soorten vleermuizen die beschutting vinden in de grotten. Dit natuurgebied is een oase van rust. Ook voor wandelaars is dit gebied fantastisch om te ontdekken.

Loreto Basiliek

Loreto en de Baseliliek

Loreto, gelegen enkele kilometers landinwaarts ten zuiden van de Riviera del Conero, staat bekend als een prominent bedevaartsoord. Ondanks zijn bescheiden omvang trekt de stad enorme aantallen bezoekers van over de hele wereld. De beroemde Basilica Della Santa Casa herbergt het Heilige Huis van de maagd Maria, dat een opmerkelijk verhaal vertelt dat teruggaat inde tijd. In 1291 brachten kruisvaarders uit Israël het huis waar Maria is geboren met een boot naar Italië. Dit was omdat ze werden verdreven uit Palestina en vreesden dit religieus object verloren zou gaan.

In het hart van de basiliek staat het Heilige Huis, omhuld door een marmeren buitenkant. Bij de drempels zijn nog steeds de uitgesleten geulen zichtbaar waar gelovigen eeuwenlang op hun knieën rond het huis hebben gebeden. Dit heilige centrum van devotie blijft een indrukwekkend symbool, met veel geschiedenis en spirituele betekenis, en trekt pelgrims aan. Maar ook toeristen willen graag dit prachtig heiligdom bewonderen.

Osimo

Een aanrader om te bezoeken. Een stad vol met verborgen geheimen, prachtige architectuur, kunst en een schitterend panoramisch uitzicht.

De stad werd gesticht door de oude Grieken. Osimo heeft zo’n 3000 jaar aan historie. Geef je ogen de kost, je gaat heel veel ontdekken. Om de hoek van het piazza del Comune vind je de ingang van het Lapidarium. In de buitengevel zijn allerlei stenen ingemetseld die door pelgrims uit alle windstreken zijn achtergelaten. De ingang van het Lapidarium is indrukwekkend door alle beelden zonder hoofd.

Osimo

Breng ook zeker een bezoek aan de Duomo van Osimo. Vooral de doopvont en de schilderingen op het plafond daarboven zijn prachtig. Met een kijkje in de crypte zie je overblijfselen van de eerste bisschoppen en martelaren van Osimo. Onder het marktplein en grote delen van de binnenstad bevinden zich ontelbare gangen. Het is zeker 2500 geleden dat mensen zijn gaan graven in de heuvel. Toentertijd was de reden van het aanleggen van de ondergrondse gangen om verdedigingswerken te bouwen en geheime doorgangen te creëren. Het bleek een ideale plek om in te verstoppen of om ongezien van de ene naar de andere kant van de stad te komen. Je kunt nu meerdere keren per dag met een gids de Grotten van Cantinone ontdekken. Bij het idee dat de grotten en gangen tot 300 meter diepte gaan kun je een claustrofobisch idee krijgen. Onder begeleiding van de gids krijg je echter maar een klein deel te zien van het gangenstelsel. Je krijgt echter een goed beeld van hoe het vroeger was, en hoe moeilijk en gedesoriënteerd het moet zijn geweest voor de vijand en mensen die er geen weg in wisten.

nl_NLNederlands