Op vakantie naar Le Marche

Hoe reis je het beste naar Le Marche in Italië?

Er zijn verschillende manieren om naar Le Marche te reizen. Zowel per auto als ook per vliegtuig. Het hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Met de auto reizen naar Le Marche geeft je veel gemak en flexibiliteit. Je hebt altijd de beschikking over je eigen vervoer. Het is goed om te weten dat het openbaar vervoer in Le Marche niet echt goed ontwikkeld is. Vanaf Utrecht is het z’n 1400 km wat aanzienlijk is en wat je niet moet onderschatten.

We hebben een paar tips voor je als je met de auto naar Le Marche reist.

 • Plan je reis zorgvuldig. Stippel vooraf de route uit. Er zijn meerdere mogelijkheden om in Le Marche te komen.

Via Zwitserland: Je reist via Keulen, Frankfurt, Bazel, de St. Gotthardtunnel (of Gotthardpas), Milaan, Bologna, Senigallia. Dit is de kortste route, al is deze route niet altijd de snelste. Vooral tijdens drukke dagen met veel vakantieverkeer kan het bij de St. Gotthardtunnel druk zijn. Voor Zwitserland koop je een tolvignet. Kosten rond de €45,- (is een jaar geldig). Tip: koop het vignet in Nederland. Dit kan bijvoorbeeld online bij de ANWB. Door ongunstige wisselkoersen kan het aan de grens duurder uitpakken.

Via Oostenrijk: Door Duitsland naar Oostenrijk over de Fernpass, Innsbruck, Brenner, langs Lago di Garda, Bologna naar Senigallia.

Voor Oostenrijk koop je ook een vignet. (10 dagen geldig)

 • De rit naar Italië is aanzienlijk. Wij raden aan om tenminste 1 overnachting in te plannen. Bijvoorbeeld bij de Italiaanse meren, zoals het meer van Lugano, Como of het Gardameer.
 • Voor reizigers met een elektrische auto is het handig om te weten waar je je auto, zowel onderweg als op de plek van bestemming kunt opladen. Daarom raden we aan om een app te downloaden om te zien welke laadpunten beschikbaar zijn op je route. Shell Recharge of Plugshare zijn een paar goede voorbeelden.  Op de kaart van de website European Alternative Fuels Oberservatory kun je precies zien waar je onderweg oplaadpunten kunt vinden.

NB Hoog op de prioriteitenlijst van onze B&B staat het aanschaffen van een laadpaal op ons eigen terrein. Graag willen wij ons steentje bijdragen aan een duurzame wereld. Echter op dit moment is ons eerste doel om de B&B te openen en met alles wat daar bij komt. We hopen echter snel een laadpaal op onze parkeerplaats toe te kunnen voegen.

 • Verdiep je in het aanschaffen van tolvignetten. Zowel voor Zwitserland als Oostenrijk is dit verplicht.
 • De Autostrada van Italië heeft automatische tolpoortjes die de doorstroom eenvoudig en snel maakt. Het is goed georganiseerd, maar je moet wel weten door welk tolpoortje je wilt rijden. Als je de Autostrada oprijdt neem je bij de oprit een ticket/biglietto. Bewaar de tolbadge goed en onder handbereik zodat je later bij de afrit niet hoeft te zoeken. Bij de afrit aangekomen is duidelijk te zien aan de rode en groene lampen boven de poortjes welke geopend zijn. Als je met de creditcard wilt betalen neem je het poortje met het blauwe bord waar CARTE op staat. Wil je liever contant betalen dan is het handig om zoveel mogelijk gepast te betalen. (Zorg voor genoeg contanten). Neem het poortje waarboven een wit bord hangt met munten en bankbiljetten. Er is ook een poortje waar naast de munten en bankbiljetten ook een hand op staat. Dit is een bemand poortje.

Wil je nog sneller door de tolpoorten dan kun je online bij de ANWB een TELEPASS aanschaffen. Op het moment van passeren van het tolpoortje word je automatisch geregistreerd en het verschuldigde bedrag wordt verrekend.

 • Het lijkt onnodig om te zeggen, maar doen het toch, zorg dat alle documenten op orde zijn. Niet alleen bij de grensovergang bij Zwitserland wordt gecontroleerd. Ook tijdens je vakantie kan zich iets voordoen waarvoor je geldige documenten nodig hebt.
 • Een checklist voor je bagage. Er zijn veel dingen waar je aan moet denken. Door een lijstje te maken verloopt de voorbereiding op je vakantie relaxt. Denk aan bv telefoonopladers, medicijnen, goede zonbeschermers met hoge beschermfactor, muggenspray of crème, maar ook je documenten en of kopieën daarvan.
 • Regel een reis- en annuleringsverzekering. Kijk ook eens je autoverzekering na. Het loont soms de moeite om daar naar te kijken en eens een vergelijking te maken met andere verzekeraars. Liggen er een gevarendriehoek en veiligheidsvesten standaard in de auto?

Met het vliegtuig naar Le Marche.

Voor een korte vakantie loont het zeker de moeite om het vliegtuig in overweging te nemen. Ryanair biedt vluchten aan voor vrij weinig. Hoe vroeger je boekt hoe goedkoper is de regel. Men mag voor hetzelfde geld alleen handbagage meenemen. Daar valt een trolleykoffer niet onder.  Koffers zijn bij te boeken bij je ticket. Je betaald extra.

De reis vanaf Dusseldorf -Weeze AirPort naar Ancona Raffaello Sanzio Aeroporto duurt ongeveer 1.30uur. Maar er zijn ook veel andere aanvliegmogelijkheden.

Op het vliegveld in de aankomsthal vind je de balie van een paar autoverhuurders. Houd je creditcard ter hand. Zonder creditcard is het niet mogelijk een auto te huren. Een tip is om de huurauto al in Nederland te regelen. Op de website van Ryanair kun je tegelijk met het boeken van je vlucht ook een huurauto regelen. Houd er ook rekening mee dat onze B&B in een heuvelachtig gebied ligt. Een auto met 4×4 aandrijving is daarom geen overbodige luxe.

Vliegverbindingen van en naar Le Marche

 • Düsseldorf/Weeze – Ancona
 • Eindhoven – Bologna
 • Amsterdam – Bologna
 • Brussel Charleroi – Ancona
 • Rotterdam – Perugia (umbrië)

De vliegverbinding Dusseldorf/Weeze – Ancona is van 28 maart t/m 28 september beschikbaar. Meestal half December worden de vluchttijden van aankomend seizoen bekend gemaakt.

Aeroitalia belooft op hun site dat ze het plan hebben om van Ancona naar Schiphol te gaan vliegen. Zelfs in de wintermaanden. Dit zou ook een goede optie kunnen zijn.

Buon viaggio!

Nog niet uitgelezen?

nl_NLNederlands