Schijnbaar wonen we op vruchtbare grond. Onze citroenbomen (3 stuks) hebben over gepresteerd! Ze hangen bommetje vol met frisse, gele citroenen, die een heerlijke citrusgeur afgeven. Ze zijn echt heel smaakvol. Om ze nu zo uit het vuistje te eten is wat heftig. Dus maken we er onze eigen Limoncello van. Mooi toch?!
We hebben alvast voorgeproefd, maar geen zorgen – er is nog genoeg over voor onze gasten. Hij ligt al koud!
Benodigheden:
Het recept gaat uit van 2.5 liter. (Wij maakten een dubbele batch)
10 stuks citroenen (vanzelfsprekend onbespoten)
1 liter alcohol 96% (In Italië gewoon te koop in de supermarkt. In NL bij Sligro)
600 gram kristalsuiker
1.5 liter bronwater
Een goede dunschiller
Weckpot van 3 liter
- Was de citroenen onder de kraan en dep ze droog.
- Met de dunschiller schil je de citroenen. Dit is een secuur werkje omdat je zo min mogelijk het witte gedeelte mee dient te schillen. Het witte gedeelte zorgt namelijk voor de bittere smaak en dat wil je niet.
- Doe de schillen in de weckpot en schenk de alcohol erbij. Sluit de pot goed af, en zet hem op een donkere koele plaats. Ongeveer om de dag even schudden. Dit zal ervoor zorgen dat de oliën van de schil, de alcohol een mooi geel kleurtje geeft.
Mijn dunschiller is een heel scherp ding.
Ik heb hem ooit eens gekocht bij een standwerker op de markt. Hij werkt geweldig en schilt echt heel dun. Maar ik breng het er geen enkele keer vanaf om ook mezelf te schillen.
- Ik kon eigenlijk niet wachten, maar ik liet uiteindelijk de weckpot 28 dagen met rust.
- Na de wachttijd: Verwarm het bronwater. Strooi de suiker erbij, oplossen en afkoelen.
- Zeef de schillen uit de alcohol. En voeg het afgekoelde suikerwater toe. Nu komt de magie. De heldere, gele alcohol verandert in een troebel stroperig drankje.
- We vullen onze flessen. Fantastisch is dit!
De flessen met het heerlijke frisse goedje laten we nog een paar weekjes rustig staan, de smaak wordt er alleen maar beter van. Maar natuurlijk zijn we nieuwsgierig en willen we weten hoe déze Homemade Limoncello smaakt. Eén flesje leggen we koud, de andere staan in de wijnkelder.
Het proefpanel concludeert: “Onze eigen Limoncello smaakt in de wintermaand december bij het haardvuur al heerlijk. Kun je je voorstellen hoe geweldig het zal zijn in de zomer?”